DANA ETLİ KHİNKALİ
Kafkas Dağları'ndan Gelen Efsanevi Lezzet


.png)

İÇİNDEKİLER:
Dana eti,Maydanoz, Baharatlar, Buğday Unu, Su, Tuz, Ayçiçek Yağı
KHİNKALİ TARİHÇESİ:
Kökeni ve Tarihi Gelişimi
Khinkali, Gürcistan'ın dağlık bölgelerinden dünyaya yayılan, etli hamur işinin en ikonik formlarından biridir.
Ortaçağ Dönemi (12-13. yy):
-
Gürcistan'ın Pşav-Hevsureti bölgesinde avcılar ve göçebeler tarafından yapılmaya başlandı.
-
Sert iklim koşullarında dayanıklı ve besleyici bir yemek ihtiyacından doğdu.
16. Yüzyıl:
-
Kuzey Gürcistan'da (özellikle Mtsheta ve Tiflis'te) yaygınlaştı.
-
Gürcü kralları tarafından şölenlerde servis edilen bir yemek haline geldi.
19. Yüzyıl:
-
Rus İmparatorluğu döneminde Kafkasya'nın sembol yemeği olarak tanındı.
-
"Dağlı Usulü" (Khevsur tarzı) ve "Şehir Usulü" (Tiflis tarzı) olarak iki ana stil gelişti.
Geleneksel Hazırlık ve Bölgesel Çeşitler
✔ Klasik Khinkali:
-
Kuzu/dana eti (kıyma), soğan, kişniş, su ve baharatlarla hazırlanır.
-
"Juicy" (sulu) olması için içine buz parçaları eklenir.
-
Hamuru kalın ve burgu şeklinde kapatılır (tutacak yeri olmalı!).
✔ Bölgesel Versiyonlar:
-
Kazbegi Usulü: Patates ve peynirli (vegan seçenek).
-
Megrel Usulü: Acılı baharat ve bol kişniş.
-
Tiflis Usulü: Daha ince hamur ve baharatlı et.
KHİNKALİ GÜNÜMÜZDE NASIL TÜKETİLİYOR:
1. Geleneksel Slav Usulü
-
Üzerine karabiber, kırmızı pul biber veya adjika sos ile
-
Nar ekşili ile
2. Khinkali yeme adabı
Çatal-Bıçak Kullanmayın:
-
Ellerle yenir
Burguyu Yemeyin:
-
Sert hamurdur, çiğnenmez.
Suyunu Dökmeyin:
-
Lezzetin %50'si bu sudadır!
PİŞİRME ÖNERİSİ:
-
Kaynayan bol suya tuz atıp karıştırın . ( 1 lt su için 1 tatlı kaşağı tuz )
-
Kaynayan suyu kaşıkla çevirerek ( Yapışmaması için ) donuk mantıları suya dökün.
-
Su kaynamaya tekrar başladığında 8-10 dk dakika daha kaynatın. Mantılar ters dönüp yanından küçük hava kabarcıları çıkmaya başladığında yeterlidir.
-
Suyunu süzerek mantıları bolca soğuk su içinde yıkayarak servis tabağına alın.
-
Tercihinize göre sos ile sıcakken fotoğrafta gösterildiği gibi yenmesini tavsiye ederiz.
✔ Fırında Çıtırdatma:
-
Daha az haşlanmış khinkalileri çok az yağlanmış fırın tepsisine dizin. Eritilmiş tereyağı + sarımsak + baharatları karıştırıp üzerlerine fırça ile sürün. önceden ısıtılmış 200°C fırında 10-15 dk ( alt-üst ayar )pişirin. Son 5 dk ızgara modunda pişirin.
-
Sunum: Üzerine baharat yada acı sos koyabilirsiniz.
✔ Tavada Kızartma (Crunchy Versiyon):
-
Daha az haşladıktan sonra kızgın tereyağlı tavaya aralıkla dizin ve 3-4 dk pembeleşene kadar alt üst çevirerek kızartın. Baharat serperek yenebilir.
Dağların sert rüzgarına direnen lezzet, şimdi sofralarınızda!
Gürcistan'ın efsane lezzeti artık sizinle! Nefis bir et ,dağlardan gelen baharat ile birleşti ve hamurla sarıldı.







